Faalangst


 

Negatieve faalangst:

Wanneer de prestaties minder zijn dan wordt verwacht. Je vult je gedachten met allemaal negatieve zaken voor of tijdens het presteren.

Het gevolg is dat je als leerling minder alert wordt op de taak en fouten gaat maken en de angst bij een volgende prestatie weer wordt vergroot.
We kunnen drie soorten faalangst onderscheiden:

Cognitieve taken

(Bijvoorbeeld het maken van een proefwerk, scriptie of ander hersenwerk. Op de avond voor het examen wist je het allemaal nog. Ook waren de gemaakte theorietoetsen goed. Op het examen leek het of je bijna niets meer wist)

Sociale taken

(Durf je in het openbaar te spreken? Het houden van een spreekbeurt op school. Bij opdringerige weggebruikers, bumperklevers denk je niet wat een overhaaste aso, maar vindt je dat je zelf sneller moet gaan rijden.)

Motorische taken

(Het moeten presteren met je lijf. Denk aan het presteren bij een sportwedstrijd of het maken van een tekening. Tijdens het examen slaat constant de motor af als je de koppeling bedient tijdens het wegrijden) Het kan gecombineerd ook voorkomen bijvoorbeeld dat je bij het houden van een spreekbeurt last hebt van cognitieve en sociale faalangst.


Persoonlijke ondersteuning tijdens de rijopleiding

Wanneer je als leerling van te voren aangeeft moeite te hebben met autorijden of het examen zal ik je persoonlijk ondersteunen en op zoek gaan naar een aanpak die voor jou gaat werken. We zijn allemaal uniek in wat we hebben mee gemaakt. Voor ieder is een ander plan nodig. We gaan er samen naar toe werken dat je uiteindelijk zelfstandig het examen kunt afleggen. Ondersteunend met NLP technieken word je bewust van onbewuste emoties die je gedrag tijdens het rijden bepalen. Je leert handige tools die werken om je emoties te controleren. Zo vul je gedachten positief waarmee je de prestatie vergroot!


Faalangst examen bij CBR

Dan is er naast de persoonlijke ondersteuning gedurende de rijopleiding om je voldoende zelfverzekerd en besluitvaardig voor te bereiden de mogelijkheid om te kiezen voor een faalangst examen. Wat is er anders aan het faalangst examen? Je krijgt een examinator die is getraind in het begeleiden van mensen met faalangst. Er is meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen.
Zo gaat het faalangst examen